honden in grasEffectieve middelen tegen teken

Teken zijn spinachtige 8 potige parasieten die vanuit struiken en grassen, zich op uw hond of kat laten vallen en zich vasthechten om bloed te zuigen. Een teek is vrij eenvoudig te verwijderen. Snel handelen is raadzaam want een teek kan flinke irritatie veroorzaken op de plek waar hij zich vasthecht. Een teek is niet in alle gevallen levensbedreigend voor uw hond of kat. Toch kan een teek nare ziekten overbrengen. Wat te doen?

Teken komen voor in binnen- en buitenland

In warmere landen kan de teek het hele jaar door actief zijn. Dus als u met uw huisdier naar het buitenland gaat dan moet u hier rekening mee houden.  In Nederland zijn teken overal aanwezig en worden door de warmte weer actief. Het warmere weersklimaat in ons land heeft tot gevolg dat teken steeds meer maanden actief zijn. Ook blijkt uit onderzoek dat teken steeds vaker besmet zijn met Borrelia (veroorzaker van Lyme disease) of Babesia. Kortom het is van belang voor u en uw huisider om deze gevaarlijke ziekten te voorkomen door preventief teken te bestrijden. Ook als u niet met uw huisdier naar het buitenland gaat.


Waar zitten de teken op de hond?

Teken hebben voorkeursplaatsen voor nek, oren, kop en poten, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. Controleer daarom de vacht na elke wandeling op teken.

Voor de hond biedt een Scalibor Protectorband een goede langdurige bescherming (5 tot 6 maanden). Terwijl een Seresto tekenband de werkzame stoffen Flumethrine en Imidcloprid bevat en 7 tot 8 maanden actief is.

Teken bij katten

Bij buitenkatten is preventie van teken lastig. Pipetjes die in de nek gedruppeld worden geven onvoldoende bescherming en zijn hoogstens twee weken effectief. Sinds kort heeft Seresto een tekenband speciaal voor katten op de markt gebracht die zowel tegen teken- als vlooieninfecties 7 tot 8 maanden bescherming biedt.

Wat moet u doen als uw huisdier teken heeft?

Verwijder de teek met een tekenhaak. Hoe eerder u de teek verwijderd heeft des te beter. Als u een teek treft die zich al volgezogen heeft betekent dit niet automatisch dat de teek een ziekte heeft overdragen, daar kunnen enkele dagen overheen gaan. Daarom geldt:, maar hoe sneller u de teek verwijdert, hoe beter!

Spot on producten

Voor katten en honden zijn verschillende spot on producten verkrijgbaar. De werkingsduur voor honden is ca. 4 weken.

  • Spot on merken voor honden zijn: Advantix, Effipro spot-on voor honden, Fiprospot Hond
  • Spot on merken voor katten zijn: Frontline Spot-on Kat en Effipro spot-on Kat.
  • Kijk verder voor alle producten tegen teken bij de hond en teken bij de kat

Tips bij gebruik van middelen tegen teken

  • Gedurende de eerste vijf dagen een hond niet laten zwemmen met een nieuwe band om
  • Gebruik nooit anti-teken middelen voor de hond bij katten. Door de werkzame stoffen kunnen katten ernstig ziek worden en er zelfs aan overlijden.
  • Gebruik nooit anti-teken middelen met Fipronil bij konijnen.